Når træet er knoklet hjem, skal den elektriske sav på overarbejde (jeg har til nu slidt omkring 30 el-save op! I mange år var disse af en meget ringe kvalitet og holdt nogen gange kun et par dage).
Som regel skæres der først triller på max 0,5 m, disse skæres igennem på langs, så man får 2 "halvmåner".
Se også "Savværket".
Stykkerne skæres så runde som muligt efter et cirkelslag lavet på fladen af "halvmånerne" med en stålpasser. Der bliver en masse trekanter og spild, det får bekendte, og alle spåner og savsmuld bruges som flisafdækning i vores store, økologiske køkkenhave. Så ligesom når man slagter grise, det er kun skriget, der går til spilde!
I nogle år var det nemt a få elmetræ pga. elmesygen. De er væk nu, så jeg bruger derfor ofte bøg med svampeindløb, der kan give flotte, sorte aftegninger. Jeg henter gerne bøg, som skæres i passende skiver og lægges på jorden og evt. stables tæt, så svampene breder sig hurtigere. Processen tager et par år eller mere, hvor der nøje skal holdes øje med, hvor langt svampene er kommet. Træet må ikke tages for tidligt og slet ikke for sent!