Om Drejning / Materialer

Materialer

Næsten alle skålene starter som enorme, uformelige knuder, som dem, der omtales under "En sjælden elm." 

Ude i skoven skærer jeg stykker af stammen på max. 50 cm., dette er det største, der kan gå i dreje bænken. Hvis stykkerne er meget tunge, skærer jeg dem igennem endnu en gang, så jeg har nogle "halv-måner". Disse læsses på trailer med en tilpasset sækkevogn, som regel under store anstrengelser og diverse akrobatiske udfoldelser!

Jeg finder materialer ved at sætte sedler op rundt omkring i f.eks. lokale butikker, men ofte er det folk, der har set de færdige ting på udstillinger (eller hos os selv), der pludselig kommer i tanker om noget træ, de ikke har kunnet kløve, eller blot ikke har kunnet nænne at brænde. Jeg får mange henvendelser fra folk, der skal have fældet i egen have eller bare ser spændende træ rundt omkring.
Når træet er knoklet hjem, skal den elektriske sav på overarbejde (jeg har til nu slidt omkring 30 el-save op! I mange år var disse af en meget ringe kvalitet og holdt nogen gange kun et par dage).
Som regel skæres der først triller på max 0,5 m, disse skæres igennem på langs, så man får 2 "halvmåner".
Se også "Savværket".

Stykkerne skæres så runde som muligt efter et cirkelslag lavet på fladen af "halvmånerne" med en stålpasser. Der bliver en masse trekanter og spild, det får bekendte, og alle spåner og savsmuld bruges som flisafdækning i vores store, økologiske køkkenhave. Så ligesom når man slagter grise, det er kun skriget, der går til spilde!

I nogle år var det nemt a få elmetræ pga. elmesygen. De er væk nu, så jeg bruger derfor ofte bøg med svampeindløb, der kan give flotte, sorte aftegninger. Jeg henter gerne bøg, som skæres i passende skiver og lægges på jorden og evt. stables tæt, så svampene breder sig hurtigere. Processen tager et par år eller mere, hvor der nøje skal holdes øje med, hvor langt svampene er kommet. Træet må ikke tages for tidligt og slet ikke for sent!


KH-Trædrejning v/Knud Hansen | Smedebakken 37, 5600 Faaborg - Danmark | Tlf.: 22178437 | smedebakken37@outlook.com