Om Drejning / Sikkerhed

Sikkerhed

Der er adskillige ting at tage sig i agt for, når man begynder på en ny hobby som trædrejning. Her er nogle små fif til at undgå de mest almindelige gener og risici ved arbejdet.
Især ved afretning af en kantet klods flyver der små skarpe spåner rundt med enorm fart, her er en ansigtsskærm absolut et must. Når emnet er helt rundt, kan man godt nøjes med et par gode sikkerhedsbriller, de er væsentlig mere behagelige!

Ofte, når man udhuler en skål, virker selve formen som en reflektor, der sender støjen direkte i hovedet på en, her er høreværn helt nødvendige.

Støvet både ved selve drejeprocessen og især slibning er et stort problem! Det er både stærkt generende og, lidt afhængig af træsorten, direkte giftigt! Især nogle af de udenlandske træsorter er her farlige, støvet er nogle gange skyld i kræft i næsehulen med mere. Men også guldregn skal man tage sig i agt for, det er det smukkeste danske træ, men støvet er giftigt ligesom bælgene!

Jeg har eksperimenteret en del med udsugning, har nu monteret en gammel svejseudsuger på loftet. Den er koblet på det rør, du ser på højre billede herover, så udsugningen er så tæt på emnet som muligt. Men da selve emnet skaber en hvirvel, er det uundgåeligt, at støvet breder sig ud i rummet, så det er helt nødvendigt som minimum at anskaffe sig en god støvmaske mærket P2 for fint støv.
Der er en anden, meget håndgribelig, risiko ved processen. Når en skål med en takket kant (naturkant) står stille, ser den jo meget fredelig ud, men når den roterer med 1000 omdr., bliver den til noget, der er lige så farligt som en rundsav med usynlige, knivskarpe spidser, som let kan udrette stor skade på hænderne. Det ser altså koloenormt sjusket ud at rende rundt og mangle et par fingre, så derfor, pas på, undgå at stikke hænderne ind i skålen, mens den roterer, slib den evt. færdig med roterende værktøj (se hjemmegjorte "flapperpudsere" under "værktøj") mens den står stille eller lav dig en slibeklods på en pind.
Det er ikke småting, der dukker op i træet, især havetræer. Her er et nydeligt 3 tommer søm, måske ikke direkte farligt, men møjirritirrende, når man nu er nået så langt med en fin valnøddeskål. Men så kan den blive til brænde, kan den!!

Ud over søm har jeg fundet kramper, jernsplinter, pigtråd, og værst af alt, hegnsklokker, der på et splitsekund kan forvandle en ny savkæde til ren skrot!
En sidste ting vil jeg lige vise dig: her nederst til højre ser du en halv skål, resten tog turen gennem værkstedet med
anslået 140 km. i timen! Heldigvis var der ikke et hoved eller andet vigtigt i vejen, det var kun nerverne (og loftet!), der tog lettere skade! Men har man den mindste mistanke om, at emnerne evt. kunne finde på at falde fra hinanden, så er det med at stoppe eller i det mindste køre meget langsomt!

Der er nemlig ikke noget mere irriterende end bruge en del af sit liv på at ligge og vente på at gro sammen på sygehuset, selvom her er både flinke og pæne sygeplejersker!!
KH-Trædrejning v/Knud Hansen | Smedebakken 37, 5600 Faaborg - Danmark | Tlf.: 22178437 | smedebakken37@outlook.com